Fag

Fysik, matematik, samfundsfag, innovation, sprogfag, datalogi

Indhold

Konstruktion af to Robolab-robotter, der er fælles om at løse en opgave

=== Stikord === Kør ud, mål, kom tilbage, meddel resultat, analysér data, træf beslutning, handl

Udfordring

Arealbestemmelse med størst mulig præcision af bord, hvorpå robotten kører rundt uden at måtte falde ud over kanten.

Udstyr

På skolen: Robolab fra LEGO med ikonprogrammering

På DTU: Robolab fra LEGO med programmering i LabView? (er der forskel?)

Baggrundsmateriale

Arbejdsspørgsmål til fremtidsværksted på min hjemmeside

Link til NIAC (Nasa Institute for Advanced Concepts)

Øvrige links

Tilknytning til DTU-forskning

Institut for robotteknik (må findes noget i den retning)

Problemer

Hvordan putter man fysik nok i projektet, til at fysiklæreren vil kunne sige god for det? Jeg tror det kan ske ved, ud over redegørelse for programmeringen, at lægge vægt dataopsamling og analyse.

Om matematiklæreren vil kunne sige god for projektet på 3g-niveau kan jeg ikke lige gennemskue. Vi har i mange år kørt Robolab i 1g med fysik og matematik på Rungsted Gymnasium. Det må hænge på niveauet i programmets logiske struktur og dataanalysen, men også afhænge af den individuelle matematiklærers temperament. I øvrigt vil mange matematiklærere nok være forholdsvis large, da de i hvert fald på min skole har været temmelig nervøse for, hvad de skal stille op, når der pludselig skal formuleres projekter for halve eller trekvarte klasser, hvor man før måske havde 2, 3, eller op til 5, der skrev større skriftlig opgave i matematik. Det har i hvert fald vist sig vanskeligt af formulere opgaver i matematik, der giver eleverne mulighed for at demonstrere selvstændighed. I modsætning til fysik, hvor det har været uproblematisk, hvis man har kunnet overtale eleven til at inddrage eksperimentelt arbejde, som ifølge sagens natur næsten ikke kan undgå at udfordre selvstændigheden.

Robert fortæller, at vi ikke kan gøre os håb om at kunne konkurrere med Ole Caprani på datalogisk i Aarhus. Han har kommunikerende robotter rendende rundt på gulvet i sit kontor. Der er også robotprofessor Henrik Hautop Lund i Odense at måle sig med. Robert foreslår, at man kunne søge et samarbejde med dem. Men under alle omstændigheder synes jeg ikke det er så stort et problem, for de sjællandske gymnasier vil have umiddelbar lyst til at benytte os.

Nanotekar-wiki: KommunikerendeRobotter (senest redigeret 2010-10-25 13:35:53 af localhost)